Skip to main content

Αντλίες Θερμότητας: Μέγιστη Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ιδανικό Περιβάλλον Χειμώνα-Καλοκαίρι

Οι αντλίες θερμότητας αέρα-νερού και νερού-νερού αποτελούν την επανάσταση των τελευταίων ετών στην θέρμανση, ψύξη και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Η αρχή λειτουργίας των αντλιών θερμότητας αέρα νερού βασίζεται στο γεγονός ότι αντλούν την ενέργεια που είναι ‘’κρυμμένη’’ στον αέρα του περιβάλλοντος και την μετατρέπουν σε ωφέλιμη θερμική ενέργεια για τον χώρο σας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της αντλίας θερμότητας είναι ο τρόπος που απορροφά την ενέργεια από το περιβάλλον και στην συνέχεια την αποδεσμεύει προς τον χώρο και αυτό δεν είναι άλλος από την λειτουργία του ψυκτικού κύκλου που οδηγεί τις σύγχρονες αντλίες θερμότητας αέρα-νερού και νερού-νερού (γεωθερμικές) σε συντελεστές απόδοσης της τάξης του 4 ή 5. Η αντλία θερμότητας δηλαδή απορροφά 1kW ηλεκτρικής ισχύος από το ηλεκτρικό δίκτυο (Δ.Ε.Η.) αποδίδοντας 4 kW θερμικής ισχύος στην κατοικία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αντλία θερμότητας να προσφέρει έως και 70% εξοικονόμηση χρημάτων σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και έως και 50% σε σχέση με το φυσικό αέριο. Η εξοικονόμηση αυτή προϋποθέτει την σωστή μελέτη για το σύστημα αντλίας θερμότητας και η σύγκριση γίνεται με μία μέση εγκατάσταση υγρών ή αερίων καυσίμων (λ.χ. δεν έχει ληφθεί υπόψη το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, η τεχνολογία συμπύκνωσης στο φυσικό αέριο, κ.α.).

 

Εκτός από το χαμηλό κόστος λειτουργίας, τα κυριότερα πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας είναι:

  • Χαμηλό κόστος συντήρησης.
  • Επιλέξιμη δαπάνη για το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”
  • Συνδυασμένη λειτουργία θέρμανσης ψύξης και ζεστών νερών χρήσης
  • Ελαχιστοποίηση απαιτούμενου χώρου λεβητοστασίου, αποφυγή καμινάδων, δεξαμενών, κ.α.
  • Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση σε υφιστάμενες κατοικίες.

 

 

Προκειμένου να επιτύχουμε την μέγιστη εξοικονόμηση αλλά και την άρτια λειτουργία και μέγιστη διάρκεια ζωής της αντλίας θερμότητας θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

  1. Η μελέτη θα πρέπει να γίνεται πάντα από μηχανικό, είτε πρόκειται για παλαιά είτε για νέα εγκατάσταση θέρμανσης.
  2. Η διαστασιολόγηση της αντλίας θερμότητας πρέπει να γίνεται με προσοχή. Μεγάλη αντλία σημαίνει μειωμένη απόδοση και γρήγορη φθορά.
  3. Στην περίπτωση παλαιάς εγκατάστασης θέρμανσης καλό είναι να ληφθεί υπόψη η μέχρι σήμερα ετήσια κατανάλωση (π.χ. τα κυβικά πετρελαίο του περσινού χειμώνα). Η αντλία θερμότητας δεν είναι αναγκαίο να καλύπτει ούτε το μέγιστο φορτίο ούτε την μέγιστη θερμοκρασία σωμάτων, εφόσον θα συνεργαστεί με τον υπάρχοντα λέβητα.
  4. Κατά την χρήση όσο μικρότερη είναι η θερμοκρασία των θερμαντικών σωμάτων τόσο πιο οικονομικά λειτουργεί η αντλία θερμότητας. Γι’ αυτό άλλωστε συνίσταται πάντα η χρήση της αντιστάθμισης καιρικών συνθηκών.

 

Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.)