Ενημέρωση σχετικά με το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» – Λέβητες/καυστήρες πετρελαίου συμπύκνωσης

27 Οκτωβρίου 2020

Ενημέρωση Ενεργειών της ΕΝΕΕΠΙΘΕ σχετικά με νέο “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” – 17.09.2020

Περί τα τέλη Αυγούστου γνωστοποιήθηκε στην Ένωσή μας προσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», όπου μεταξύ άλλων γινόταν αναφορά στους «καυστήρες πετρελαίου» και στην μη δυνατότητα επιλεξιμότητάς τους στις επιδοτούμενες παρεμβάσεις.

Άμεσα έγινε επικοινωνία με τους αρμόδιους του Υπουργείου με τους οποίους πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με σκοπό την ευρύτερη ενημέρωσή μας σχετικά με το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα. Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αυτής κατέστη σαφές, ότι οι λέβητες/καυστήρες τεχνολογίας συμπύκνωσης πετρελαίου δεν θα συμπεριλαμβάνονται στις επιλέξιμες παρεμβάσεις αναβάθμισης των συστημάτων θέρμανσης στο νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο βασίζεται πρωτίστως στην ενιαία στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μη περαιτέρω επιδότηση των ορυκτών καυσίμων.

Παρά τις ενστάσεις της Ένωσης, η εν λόγω απόφαση του Υπουργείου παρουσιάστηκε ως ειλημμένη και μη αναστρέψιμη, ακριβώς επειδή αποτελεί ευρωπαϊκή κατεύθυνση χωρίς δυνατότητα παρέμβασης.

Ως Ένωση αποφασίσαμε παρ’ όλα αυτά να αντιδράσουμε άμεσα με επίσημη επιστολή η οποία απεστάλη στις 17.09. προκειμένου να ενημερωθεί το Υπουργείο για την αντίθεσή μας εμπεριστατωμένα, σχετικά με τα δίκαια αιτήματα του κλάδου μας, όσον αφορά την ανάγκη ενσωμάτωσης των λεβητών συμπύκνωσης πετρελαίου στο νέο πρόγραμμα.

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ενημερώσαμε επίσης τους αρμόδιους του Υπουργείου σχετικά με την επιλέξιμη δαπάνη των αντλιών θερμότητας και των διαφόρων προβλημάτων που προέκυψαν κατά την διάρκεια του προηγούμενου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις της Ένωσης με στόχο την βελτιστοποίηση του νέου οδηγού για τις εν λόγω παρεμβάσεις αναβάθμισης για τις οποίες εκκρεμεί και επίσημη αναλυτική επιστολή της Ένωσης η οποία αναμένεται να αποσταλεί τις επόμενες μέρες προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

Τέλος, έγινε πρόταση της Ένωσης για ισχύ της αναδρομικότητας των δαπανών πριν από την έκδοση του οδηγού, όπως γίνεται και σε άλλα επιδοτούμενα προγράμματα και ζητήθηκαν διευκρινήσεις για όλες τις υπόλοιπες επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν προϊόντα του κλάδου μας.

Για κάθε περαιτέρω εξέλιξη, θα σας κρατάμε ενήμερους μέσω της ιστοσελίδας μας, καθώς και μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, από την σελίδα της Ένωσης.

Βασιλίσσης Σοφίας 21
T.K. 106 74, Αθήνα
210 363 1207

© ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.
All rights reserved