
Η ΕΝΕΕΠΙΘΕ συνεπιδρά στην δημόσια διαβούλευση για τον Εθνικό Οδικό Χάρτη Προσόντων για το 2030
Η Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ, το ΙΜΕΓΣΕΒΕΕ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το ΚΑΠΕ, συμμετείχε συνεχόμενα και ενεργά στις διαβουλεύσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την “Εθνική Πλατφόρμα Επαγγελματικών Προσόντων του εργατικού δυναμικού του κατασκευαστικού τομέα στους τομείς ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας”.
Χώρα έλαβαν συναντήσεις δια ζώσης με εκπροσώπους όλων των φορέων, αλλά και αρκετές τηλεδιασκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν όλοι οι φορείς να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια που αφορούν στον οδικό χάρτη προσόντων και στην ενημέρωση των εξελίξεων του έργου. Η ΕΝΕΕΠΙΘΕ, ως φορέας μέλος της Εθνικής Πλατφόρμας προσόντων συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαβουλεύσεις και συνέδραμε τόσο στις συναντήσεις αλλά και απαντώντας σε όλα τα ερωτηματολόγια που εστάλησαν εκ μέρους του ιθυνόντων της BUS-REGRoUP προκειμένου να ολοκληρωθεί το παραδοτέο.
Ως ΕΝΕΕΠΙΘΕ και γνωρίζοντας την σημαντικότητα του έργου, σας παροτρύνουμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εξετάσετε την επικαιροποιημένη έκδοση του παραδοτέου αλλά και να συμμετάσχετε με την σειρά σας ενεργά στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που αφορά το παραδοτέο του Εθνικού Οδικού Χάρτη Προσόντων για το 2030.
Για να έχετε πρόσβαση στο παραδοτέο, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: D4.4_National Roadmap for 2030
Ακολουθεί το επίσημο Δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε
BUILDSKILLS-BUS-REGRoUP
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΟΥΧΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ, ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επικαιροποιημένης «Ανάλυσης της Παρούσας Κατάστασης» (Ιούλιος 2023), η οποία περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση του κτηριακού τομέα και του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας σχετικά με την ενεργειακή απόδοση και τη συμβολή στους στόχους του 2030, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων σε αυτόν, καθώς και τα υπάρχοντα εμπόδια και κενά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BUS-REGRoUP ξεκίνησε η ανάπτυξη του επικαιροποιημένου «Εθνικού Οδικού Χάρτη Προσόντων».
Έτσι, στα τέλη του 2023 ολοκληρώθηκε το προσχέδιο του «Εθνικού Οδικού Χάρτη», ο οποίος στην ουσία παρέχει τις αναγκαίες κατευθύνσεις ως προς το πώς θα ξεπεραστούν τα εμπόδια και τα εντοπισμένα κενά δεξιοτήτων στα διάφορα επαγγέλματα του κατασκευαστικού κλάδου προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί ενεργειακοί και περιβαλλοντικοί στόχοι για το 2030. Ειδικότερα, παρέχει ένα σύνολο μέτρων προτεραιότητας για τα διάφορα επαγγέλματα του κλάδου (τόσο του «μπλε» όσο και του «λευκού» κολλάρου), ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τα καθορισμένα μέτρα έως το 2030, τους κρίσιμους παράγοντες που πρέπει να προσεχθούν και τους πόρους που απαιτούνται για την υλοποίησή τους, καθώς και ένα σύνολο από μέτρα για την παρακολούθηση της προόδου των προτεινόμενων δραστηριοτήτων.
Το προσχέδιο του Οδικού Χάρτη παρουσιάστηκε αναλυτικά στα μέλη της Εθνικής Πλατφόρμας Προσόντων (ΕΠΠ) του έργου BUS-REGRoUP κατά τη διάρκεια της 3ης Συνάντησης Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2024. Ειδικότερα, παρουσιάστηκε η δομή του Οδικού Χάρτη καθώς και η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την εκπόνησή του, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις ειδικότητες προτεραιότητας (τόσο των επαγγελμάτων «μπλε κολλάρου» όσο και αυτών του «λευκού κολλάρου»). Επίσης, αναλύθηκαν τα αποτελέσματα ειδικά διαμορφωμένων ερωτηματολογίων που συλλέχθηκαν αναφορικά με τις προτεραιότητες για την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού στα κτίρια για την κάλυψη των κενών που εντοπίστηκαν, μαζί με τους επιλεγμένους άξονες μέτρων του Χάρτη (αγορά, δεξιότητες, θεσμικό πλαίσιο, ενημέρωση) καθώς και τη μέθοδο αξιολόγησης της προτεραιότητας των προτεινόμενων μέτρων.
Στη συνέχεια, το προσχέδιο του Οδικού Χάρτη τέθηκε σε διαβούλευση (μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα διαβούλευσης που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο του έργου) από τα μέλη τόσο της Εθνικής Πλατφόρμας Προσόντων (ΕΠΠ) όσο και της Εθνικής Στρατηγικής Επιτροπής (ΕΣΣ), τα οποία κλήθηκαν να παρέχουν τη συνεισφορά τους και την ανατροφοδότησή τους με δύο τρόπους, αφενός μέσω της παροχής σχολίων και, αφετέρου, με τη συμπλήρωση ενός ειδικού online ερωτηματολογίου για την καταγραφή των απόψεών τους προκειμένου να καθοριστεί η προτεραιότητα των μέτρων μέσω της εκτίμησης της συνεισφοράς τους ως προς:
✓ τη συμβολή του στους εθνικούς περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς στόχους
✓ την οικονομική διάσταση, αναφορικά με το κόστος και την οικονομική βιωσιμότητά τους
✓ την κοινωνική διάσταση της εφαρμογής τους, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης, της ενσωμάτωσης γυναικών και νέων εργαζομένων στην αλυσίδα αξίας του κτιριακού τομέα, αλλά και την επανειδίκευση επαγγελματιών που προηγουμένως εργάζονταν στον τομέα των ορυκτών καυσίμων.
Κατόπιν της συγκέντρωσης όλων των σχολίων και ανατροφοδοτήσεων από τα μέλη των δύο αυτών επιτροπών που έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο του έργου BUS-REGRoUP, το επικαιροποιημένο προσχέδιο του «Εθνικού Οδικού Χάρτη» τίθεται τώρα σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως την 29η Μαρτίου 2024. Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω της ανάρτησης αυτού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης του έργου (https://busregroup2023.blogspot.com/), όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση στα κείμενα του Οδικού Χάρτη και να παρέχει τα σχόλιά του σχετικά με αυτόν.
Με την ευκαιρία λοιπόν της κυκλοφορίας του παρόντος «2ου Δελτίου Τύπου» του έργου BUS-REGRoUP σας προσκαλούμε, τόσο εσάς όσο και το ευρύτερο δίκτυο συνεργατών σας, αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο μέρος, να επισκεφτείτε την πλατφόρμα διαβούλευσης και να υποβάλλετε τα σχόλιά σας.