Skip to main content

Συμμετοχή της ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε. στις διαβουλεύσεις προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CET Buildskills BUS REGRoUP) για την «ΕΘΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ – ΕΠΠ»

23 Φεβρουαρίου 2023

LIFE21 CET BUILDSKILLS BUS REGRoUP
“REbooting the GReek National Platform and UPdating the national Roadmap”

Η Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ, το ΙΜΕΓΣΕΒΕΕ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το ΚΑΠΕ, συμμετέχει στις διαβουλεύσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την “Εθνική Πλατφόρμα Επαγγελματικών Προσόντων του εργατικού δυναμικού του κατασκευαστικού τομέα στους τομείς ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας”.

Η BUS-REGRoUP αποσκοπεί στην αναζωογόνηση της ελληνικής εθνικής πλατφόρμας επαγγελματικών προσόντων (NQP) που δημιουργήθηκε κατά την πρώτη φάση της πρωτοβουλίας «BUILD UP Skills» (έργο BUS-GR), στην οποία συμμετέχουν όλοι οι βασικοί εθνικοί φορείς.

Δεδομένου ότι το πρώτο εθνικό πρόγραμμα προσόντων θεσπίστηκε πριν από λίγα χρόνια, το έργο θα έχει ως στόχο την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του με τη συμμετοχή νέων ενδιαφερόμενων μερών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, δεδομένου ότι δίνεται έμφαση σε όλες τις σχετικές δεξιότητες που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας (ιδίως το κύμα ανακαινίσεων της ΕΕ), η ενσωμάτωση των ΚΣΜΚΕ και η συμπερίληψη ζητημάτων αποδοτικής χρήσης των πόρων, πρέπει να εξεταστούν νέες δεξιότητες για τους λεγόμενους «χειρωνακτικούς» επαγγελματίες (blue collar) (επιτόπιοι εργαζόμενοι, τεχνικοί, τεχνίτες), ενώ τώρα υπάρχει ανάγκη να ελεγχθούν επίσης οι ανάγκες σε δεξιότητες για τα επαγγέλματα των «λευκών υπαλλήλων» (white collar) (αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, μηχανικοί, διαχειριστές κτιρίων κ.λπ.), αντικατοπτρίζοντας έτσι τις ανάγκες ολόκληρης της αξιακής αλυσίδας των κτιρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένης της ευρύτερης διαδικασίας ανάκαμψης της ΕΕ, η BUS-REGRoUP θα επικαιροποιήσει την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και τον εθνικό χάρτη πορείας για τα προσόντα, ώστε να αντικατοπτρίζουν τη νέα πραγματικότητα του κατασκευαστικού τομέα στην Ελλάδα. Αυτό θα επιτευχθεί με την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων ανάπτυξης δεξιοτήτων που σχετίζονται με την ενσωμάτωση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειαςψηφιακών τεχνολογιώνέξυπνων κτιρίωναποδοτικής χρήσης των πόρωνκυκλικότητας, βιομηχανικής ριζικής ανακαίνισης, ΑΚΖ κ.λπ.

Δείτε την επίσημη σελίδα του προγράμματος της Κομισιόν εδώ