Skip to main content

Αντλίες θερμότητας

Αντλίες θερμότητας

Αερόψυκτες και Γεωθερμικές Αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν αδιαμφισβήτητα πλέον την πιο σύγχρονη και εξελιγμένη διαθέσιμη τεχνολογία για την θέρμανση αλλά και ψύξη ενός κτιρίου χάρη στους υψηλούς βαθμούς απόδοσης που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 5, αναλόγως τον τύπο της αντλίας θερμότητας (αερόψυκτη ή γεωθερμική) αλλά και το είδος της εφαρμογής.

Οι αερόψυκτες αντλίες θερμότητας αέρος/νερού είναι συστήματα τα «απορροφούν» την θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος και με χρήση ενός ψυκτικού ρευστού ( που έχει την δυνατότητα να εξατμίζεται σε χαμηλές θερμοκρασίες ) και μέσω του ψυκτικού κύκλου να την αποδίδουν σε νερό. Το νερό στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός κυκλοφορητή τροφοδοτεί τα τερματικά σώματα (ενδοδαπέδια θέρμανση και θέρμανση τοίχου-οροφής, fan coils, καλοριφέρ, convectors, κ.α.) τα οποία με τη σειρά τους θερμαίνουν τον χώρο. Με την αντιστροφή του ψυκτικού κύκλου μπορούμε να έχουμε παραγωγή κρύου νερού και κατά συνέπεια ψύξη του χώρου.

Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας απορροφούν την θερμότητα απο το υπέδαφος μέσω ενός δευτερεύοντος κυκλώματος ( γεωθερμικός εναλλάκτης θερμότητας ) όπου το μέσο είναι νερό.Κατά τα άλλα η σύνδεση με τα τερματικά σώματα είναι ίδια με τις αερόψυκτες αντλίες θερμότητας.

Κατά τη φάση μελέτης-σχεδιασμού ενός συστήματος αντλίας θερμότητας θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’όψιν ότι ο βαθμός απόδοσης συνδέεται άμεσα με την θερμοκρασία του μέσου από το οποίο αντλούν θερμότητα. Για τις αερόψυκτες αντλίες αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.Για τις γεωθερμικές αντλίες τα πράγματα διαφοροποιούνται, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες του υπεδάφους διατηρούνται σχεδόν σταθερές καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, επιτυγχάνοντας υψηλότερους εποχιακούς βαθμούς απόδοσης.

Τέλος αντιστρόφως ανάλογη είναι η σχέση του βαθμού απόδοσης των αντλιών με τις θερμοκρασίες προσαγωγής προς το δίκτυο διανομής. Όσο υψηλότερη είναι η επιθυμητή θερμοκρασία τόσο μειώνεται ο βαθμός απόδοσης. Στόχος λοιπόν του σχεδιασμού θα πρέπει να είναι ο συνδυασμός των αντλιών θερμότητας με τερματικά χαμηλών θερμοκρασιών ( θέρμανση επιφανειών / δάπεδο-τοίχος-οροφή /  fan coils ) αλλά και θερμαντικών σωμάτων κατάλληλα διαστασιολογημένων για λειτουργία σε σε χαμηλές θερμοκρασίες νερού. Τέλος, οι περισσότερες αντλίες διαθέτουν ενσωματωμενο αυτοματισμό αντιστάθμισης ώστε να προκύπτουν τα μέγιστα δυνατά ενεργειακά οφέλη.

Δείτε την παρουσίαση για Αντλίες Θερμότητας εδώ