Skip to main content

Συνάντηση με Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

6 Μαρτίου 2014

Στα πλαίσια της έκθεσης «Climatherm», στις 6/4/2014 o Γενικός Γραμματέας της Ένωσης, κ. Σωτήρης Κατσιμίχας και το μέλος Δ.Σ. κ. Γιώργος Ανδριανός είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Μανιάτη. Τα δύο μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης έθεσαν – στο λίγο χρόνο που τους διατέθηκε – στον Υπουργό δύο σημαντικά για τον κλάδο θέματα:

Τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”, οι οποίες έχουν καταστήσει το πρόγραμμα ουσιαστικά ανενεργό, λόγω της αδυναμίας των εγκαταστατών να διαθέσουν περαιτέρω κονδύλια για πίστωση στα έργα που γίνονται μέσω του προγράμματος. Ο Υπουργός απάντησε ότι το πρόβλημα είναι κυρίως η έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών και οι εκπρόσωποι της Ένωσης πρότειναν, ως προσωρινό μέτρο τουλάχιστον, να μην ξεκινάει κανένα έργο αν δεν εξασφαλίζεται προηγουμένως το 100% της χρηματοδότησης διαθέσιμο για το συγκεκριμένο έργο.
Την αυτονόμηση των διαμερισμάτων για τη χρήση φυσικού αερίου. Τα μέλη ενημέρωσαν τον Υπουργό για την σχετική επιστολή της Ένωσης προς το Υπουργείο και τους φορείς με την οποία ζητούν την άρση του εμποδίου που τίθεται με το νόμο 3175/2003, ο οποίος προϋποθέτει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας με πλειοψηφική απόφαση (50 +1) για την αυτονόμηση του κάθε διαμερίσματος από την κεντρική θέρμανση. Ο Υπουργός απάντησε ότι στηρίζει την θέση της Ένωσης, αλλά δεν είναι σίγουρος αν μπορεί να αρθεί το νομικό κόλλημα της ακύρωσης των καταστατικών των πολυκατοικιών. Τα μέλη του Δ.Σ. επανέλαβαν τα πλεονεκτήματα της εν λόγω πρότασης για το Δημόσιο, το περιβάλλον, τους καταναλωτές και την αγορά της θέρμανσης. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα προσεκτικά.
Μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο της επιστολής η οποία έχει ήδη αποσταλεί από την Ένωση τόσο στον Υφυπουργό, κ. Α. Παπαγεωργίου όσο και το Γραμματέα, κ. Κ. Μαθιουδάκη στον σύνδεσμο: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΕΚΑ